Back to all Post

INTERVIU Denisa Radu:„un spațiu viu colorat ne influențează pozitiv”

1.Initiativa #spitalecolor a devenit o intreaga comunitate formata din oameni faini si creativi, are propria pagina sa de Facebook si, in curand, propria identitate vizuala. Care este scopul acestei campanii?

Scopul campaniei Spitale Color este de a aduce putina culoare si speranta in spitalele de stat din Romania. Am pornit inițiativa cu convingerea ca mediul in care stam nu numai ca ne influenteaza starea, dar ne-o poate schimba (in bine sau in rau – in functie de context). Primul pas al proiectului consta in donarea de tablouri pentru holurile și salile de asteptare din spitale pentru a schimba, macar putin, starea si atmosfera asteptarii sau plimbarilor pe holurile spitalelor cand esti internat. Proiectul isi propune sa asigure celor care trec pragul unui spital un mediu mai prietenos, mai colorat, care sa le dea speranta ca vor fi bine.

2. Cum credeti ca tablourile vor influenta experienta pacientilor internati in incinta spitalelor?  

Sunt multe studii si dezbateri pe tema artei, si a picturii in speta, care are un rol terapeutic, dar nu as fi in masura sa vorbesc despre asta. Cred, in schimb, ca un spatiu viu colorat si care ne transmite speranta ne influențeaza, pozitiv, starea de spirit, iar in cazul spitalelor, ne dorim ca putina culoare sa schimbe si atitudinea fata de situatia medicala in care se afla cei care trec pragul spitalului. M-am bucurat tare mult de raspunsul si deschiderea primelor 11 spitale din proiect, iar declaratiile managerilor de spital mi-au confirmat ca e nevoie de culoare si speranta in spitale. Cred ca urmatoarele franturi din declaratiile managerilor spitalelor care au intrat in proiect raspund mai bine decat as putea eu la intrebarea aceasta.

3.Cum s-a dezvoltat initiativa? Cum gasiti spitalele tocmai bune de colorat? Ati primit sustinere din partea lor?

Initiativa a fost comunicata exclusiv online, si mai specific, doar pe Facebook. La inceput, inițiativa n-a avut un nume. #SpitaleColor e numele pe care l-am preluat de la Razvan Nistor, unul dintre fostii mei studenti care a distribuit postare folosind acest hashtag. Si reacția lui Razvan Nistor nu a fost singura. Postarea in care anuntam donarea a 50 de tablouri realizate de liviart.ro a strans in cateva ore cateva sute de distribuiri si aprecieri din diferite colturi ale Romaniei. La numai cateva ore dupa ce am distribuit anuntul, am primit zeci de mesaje private de la fosti studenti, fosti colegi de facultate si persoane necunoscute care se ofereau sa ajute. Momentan exista o lista de 11 spitale unde avem in desfasurare discutii logistice pentru a decide numarul de tablouri pe care holurile si salile de asteptare le pot gazdui.

Spitalele tocmai bune de colorate ne-au contactat direct pe Facebook, fie pe pagina de Facebook Spitale Color, fie pe profilul meu personal. Am primit sustinere din partea spitalelor care si-au exprimat dorinta de a intra in proiect, sunt 2 spitale care au facut demersuri pentru a strange donatii de tablouri de la pictori din zona.

Citește integral interviul pe MediJobs.ro: INTERVIU Denisa Radu

Add Your Comment

© Denisa Radu, 2020. Toate drepturile rezervate
Politică de confidențialitate