Back to all Post

[iqads.ro] A fi un nomad digital responsabil

Am scris pe iqads.ro despre nevoia cea mai mare de a demitiza ideea de digital nomad, transmițând întreaga poveste, nu doar partea de lucrat de oriunde vrem noi zi, de zi.

Poate vă întrebați unde sunt pozele din vârf de plajă și de munte dacă vorbim cu un nomad digital. Sunt, dar se odihnesc prin arhivele personale ale Denisei Radu, de când a observat că Facebook-ul și Instagram-ul fac reclamă incompletă nomadismului digital.

După 4 ani de agenție, la WebDigital și the Syndicate, Denisa a ales viața la client și s-a mutat la Bitdefender, ca Global Online Campaigns Manager. A observat că, în locul supra-specializării, se simte mai în largul ei într-o echipa mică și, ulterior, a devenit coordonator de marketing și vânzări într-o companie de software cu 20 de persoane. Nimic ieșit din comun, mai puțin că întreaga echipă Sematext lucrează remote, în baza unor contracte de colaborare continuă. Altfel spus, în ultimii 2 ani, Denisa n-a fost angajată și nu a lucrat de la vreun birou fix. 

A devenit digital nomad chiar în perioada absolvirii doctoratului, cu o lucrare despre problematica inteligenței culturale (~ capacitatea de adaptare în interacțiunea cu persoane aparțînând unor medii culturale diferite). În acești primi doi ani, spune că a trecut prin toate fazele unui “șoc cultural”: luna de miere, conflictul, perioada critică, refacerea, echilibrul. Cum putem intui, în luna de miere se produc tonele de conținut din ciclul #officeoftheday; în perioada critică se postează puțin spre deloc.

Predând de niște ani la SNSPA, Denisa vede foarte mulți studenți încântați de ideea lucrului de oriunde. Al căror entuziasm se temperează permanent la clasă cu explicații pământene: nu e o treaptă “mai sus” față de jobul în birou, nici o vacanță prelungită în care mai și muncești.

Ea însăși se acomodează încă cu stilul de viață nomad, iar greutățile nu sunt la contabilitate, nici pe administrativ. După ce mergi să lucrezi din floare în floare (de pildă prin orașele și satele românești, cum au făcut Denisa și soțul ei, fotograf-nomad asemenea), te poți trezi mult mai productiv în unele locuri decât în altele. Sau cu o nevoie de program fix. Sau că îți lipsesc consultările și dezbaterile critice cu colegi deja puși în temă.

Citește integral articolul pe IQads: [Digital Nomads Inc] Denisa Radu și nomadul responsabil 

Add Your Comment

© Denisa Radu, 2020. Toate drepturile rezervate
Politică de confidențialitate